Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Värmländsk solarieägare dömd för misshandel

Det är kvällstidningen Expressen som skriver om hur en solarieägare i Värmland döms för misshandel efter att ha knäat en ung person i magen och lyft och tryckt en annan mot en vägg. Misshandeln skedde när ungdomarna vistades i solariet. Straffet för värmlänningen? Villkorlig dom med samhällstjänst, slog rätten fast.

Det var i början av december förra året som misshandeln ägde rum. Två ungdomar hade åkt till solariet och väntade där på några kompisar. De hade hört talas om att solarielokalen och kunde användas för att hålla sig varma, och för att ladda sina mobiler.

Efter en stund dök ägaren till solariet upp i lokalen. En av ungdomarna säger att han ”skakade av ilska” och såg ”jävligt förbannad” ut. Strax därefter blev ungdomen knäad i magen av solarieägaren, till den grad att han tappade luften. Sedan tog han tag i den andra personen och lyfte upp honom mot väggen ihållandes hans kläder.

Skylt förstörd

Ungdomarna hävdar att anledningen till mannens ilska ska ha varit en trasig frigolitskylt med solariets logga som låg förstörd i lokalen. Ägaren ska då ha trott att det var ungdomarna som hade sönder den.

Tingsrätten bedömer att ungdomarnas uppgifter är samstämmiga. Det faktum att en av ungdomarna lyckades ringa ett samtal till sin far, som fått höra att de har blivit utsatta för misshandel, talar för ungdomarnas historia stämmer, menar tingsrätten.

Samhällstjänst väntar solarieägaren

Värmlands tingsrätt dömer nu solarieägaren för ofredande samt misshandel. Straffet blir villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Om fallet varit så att fängelse utdelats i straffet, skulle det ha blivit en månads vistelse bakom galler för solarieägaren.

Ungdomarna hävdar också att de blivit hotade av gärningsmannen. I samband med att de lämnade solariet menar ungdomarna att ägaren sade ”ni ska få se på fan”. Just den delen av åtalet är enligt tingsrätten dock inte styrkt. Ägaren döms därmed inte för olaga hot.

Misshandel – statistik

  • Under 2015 utfördes enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) 85 100 misshandelsbrott i Sverige.
  • I den Nationella trygghetsundersökningen uppgav 2,1 procent att de blivit utsatta för misshandel under år 2014.
  • Män utsätts för misshandel i högre grad än kvinnor.
  • Den åldersgrupp som är mest utsatt är den mellan 20 och 24 år. Minst utsatt är åldersgrupperna 65 till 74 och 75 till 79 år.
  • Det är vanligast för män att misshandlas på allmän plats. För kvinnor är den mest förekommande platsen hemmet.
30 Jun 2016