Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Dömdes för misshandel efter krogbråk

Två män bråkade för några år sedan på en krog i Sundsvall – båda dömdes för misshandel. Enligt tingsrätten var det inte fråga om någon nödvärnssituation eftersom den ene mannen av allt att döma hade avslutat sin del av misshandeln.

Det hela utspelades under en blöt kväll i Sundsvall i maj 2014. Båda männen hade druckit ansenliga mängder alkohol och var berusade. Båda åtalades vid Sundsvalls tingsrätt efter att följande hade utspelats på krogen:

Fick glasföremål i huvudet

Den 39-årige mannen (vi kallar honom A) krossade ett glasföremål i huvudet på den 32-årige mannen (B). B tillfogades smärta, började blöda och fick dessutom tre sårskador i huvudet. B svarade då med att misshandla A, som fick ta emot ett flertal slag i ansikte och huvud. A drabbades av smärta, men fick inga allvarligare skador på grund av B:s ”slagserie”.

32-åringen, alltså mannen som gav igen genom att slå sin äldre bekant, hävdade i rättssalen att han hade befunnit sig i en nödvärnssituation och därför borde frias från misstanken om misshandel. Den äldre mannen var så pass berusad när bråket inträffade att han inte mindes något av det inträffade.

Fastnade på en övervakningsfilm

Hela skeendet hade dock fastnat på en övervakningsfilm. Kamerans skarpa öga visade, enligt Tingsrätten, att A var på väg att gå därifrån när B reste sig, gick efter och utdelade sina slag. Med tanke på det så hävdar rätten att angreppet som 39-åringen utförde var avslutat och därför fanns de ingen egentlig nödvärnssituation.

Därför dömde båda männen för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst. 39-åringen, som inledde misshandeln genom att slå ett föremål av glas i huvudet, döms till 75 timmars samhällstjänst och får dessutom betala den andra mannen 20 000 kronor i skadestånd. 32-åringen, han som besvarade misshandeln dömdes till 50 timmars samhällstjänst.

6 Feb 2017