Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Utdragna tänder inte synnerligen grov misshandel

Här berättar vi om en synnerligen grov misshandel som utspelade sig i Umeå 2016.

Denna brutala och grymma misshandel inträffade i Umeåstadsdelen Ersboda 23 februari förra året, berättar Folkbladet Västerbotten. 28-åringen som utförde brottet ska ha suttit på den andre mannen och dragit ut en tand med en tång. Dessutom skadades en annan tand så allvarligt att en tandläkare senare fick dra ut den. Tången som användes vid misshandel hittades dock aldrig av polisen. Gärningsmannen ska enligt vittnen ha varit helt iskall och valt bland verktygen i en verktygslåda innan han inledde tortyren. Han slog dessutom offret upprepade gånger i huvudet med ett järnrör.

Mycket orolig och rädd

Den misshandlade mannen var i förhör med polisen mycket orolig och rädd och ville inte namnge våldsmannen. Han berättade i förhören om ett utdragen och smärtsam misshandel där han låg helt stilla och spelade död i hopp att misshandeln skulle upphöra.

Anledningen till misshandeln, där offret först hämtades ur sin lägenhet, var gärningsmannens upprördhet över att offret ska ha haft skulden till att en vän överdoserat droger och svävat i livsfara. 28-åringen ska dock hela tiden ha förnekat att han haft något med denna överdos att göra.

Mannen greps strax efter händelsen, men släpptes efter ett dygn. När han greps igen och häktades i mitten av juli samma år, åtalades han även för grovt vapenbrott, samt brott mot knivlagen, som bestod i innehav av en specialtillverkad kniv och en såg. Han åtalades dessutom för ringa narkotikabrott. Mannen förnekar samtliga brott.

Åtalades för synnerligen grov misshandel

Mannen åtalades för synnerligen grov misshandel, men i tingsrätten dömdes mannen till tre års fängelse för grov misshandel, ringa narkotikabrott och två fall av brott mot knivlagen. Umeå tingsrätt gjorde bedömningen att misshandel inte kunde betraktas som synnerligen grov. Anledningen till det är att offret kommer att återfå full funktion i sina tänder med hjälp av en tandprotes.

Domen överklagades och kom sedan upp i hovrätten. Brottsrubriceringen ändrades inte, men straffet sänktes till fängelse i två år och tre månader. Skadeståndet till offret höjdes dock i Hovrätten med 1200 kronor. Misshandelsoffret får därmed totalt kronor för sveda och värk.

24 Apr 2017