Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Hockeyspelare dömd för misshandel

Kan en ishockeyspelare dömas för misshandel för något som händer på isen under en match?

Svaret är ja. Dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja dömdes nyligen till villkorlig dom och dagsböter för en attack mot en spelare i det andra laget.

Händelsen som ledde till misshandelsdomen inträffade i en match i hockeyns allsvenska 2015. Lilja crosscheckade (slog klubbskaftet med båda händerna) i nacken på en Malmöspelare.

Lilja dömdes till matchstraff och stängdes sedan av i tio matcher av Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd. Två år efter den händelsen togs fallet upp i tingsrätten där Lilja dömdes till misshandel mot sitt nekande.

Ishockeyspelare ger visst samtycke till våld

Så här resonerade tingsrätten i korthet: den attackerade Malmöspelaren (Jens Olsson) hade genom att vara med i matchen gett samtycke till ett visst mått av våld, eftersom hockey är en hård och fysisk sport.

Men sedan fortsätter rätten sitt resonemang. Man anser att Lilja utsatt Olsson för ett angrepp som inte är enligt ishockeyns regelverk. Det stred dessutom helt mot spelets idé. Eftersom händelsen utspelade sig på ett ganska långt avstånd från pucken så anser man dessutom att det inte handlar om ett tillåter risktagande från Liljas sida. Därför anser man att attacken går utanför det generella samtycke till våld som Olsson har gett genom att kliva in på isen. Dessutom anser man att det är uppenbart att Lilja förstått att detta är utanför spelets idé och överenskommelsen om vilket våld som kan anses vara rimligt ur ett rent rättsligt perspektiv.

”De bedömningar och slutsatser som tingsrätten nu har redovisat innebär sammantagna att åtalet är styrkt. Gärningen är att bedöma som misshandel av normalgraden”, skriver tingsrätten i sina domskäl.

Döms för lindrig misshandel

Tingsrätten dömde Andreas Lilja för misshandel till villkorlig dom på 40 dagsböter om 650 kronor (totalt 26 000 kronor). Andreas Liljas advokat berättade omedelbart efter rättegången att domen ska överklagas.

Vidare skriver rätten att normalpåföljden av den här typen av misshandel är villkorlig dom och samhällstjänst. Men Lilja befriades från samhällstjänst, delvis eftersom händelsen inträffade så pass länge sedan, delvis för att redan straffats av ishockeyförbundet. Att idrottsvåld leder till åtal är ovanligt. Enligt en juridisk expert på fotbollsförbundet finns bara två liknande fall sedan 1980-talet.

Den drabbade spelaren själv, Jens Olsson, ville inte att det hela skulle gå till åtal och säger att han har lagt händelsen bakom sig.

Källa: Svt sport.

7 Apr 2017