Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Tog sonen i örat – frias från misshandel

Hovrätten slog nyligen fast att det inte behöver vara misshandel att ta ett femårigt barn i örat. En kvinna som fälldes i Tingsrätten frias nu i hovrätten för att ha tagit sin son i örat. Orsaken till den friande domen: greppet om örat ska inte ha orsakat sonen någon smärta.

Det är Göta hovrätt som river upp den fällande domen. Kvinnan dömdes tidigare till dagsböter efter att ha gjort illa sonen. Upprinnelsen till det hela var att femåringen och hans bror varit busiga och uppspelta. När den 30-åriga mamman bad dem lugna ned sig lyssnade inte barnen. Hon tog då den femårige pojken åt sidan. För att han skulle lyssna tog hon tag i örat och nöp eller klämde hon på det.

Sprang in på rummet och grät

När mamman släppt greppet sprang pojken in på sitt rum och grät. Han sade till mamman att det gjorde ont. Hon trodde dock inte på det, eftersom pojken inte hade tagit sig för örat efter händelsen. Det fanns heller inga synliga spår efter mammans grepp på pojkens öra. Mamman tyckte snarare att pojken grät för att han var besviken och inte fått som han ville.

I förhören så berättade pojken att han tycker att mamman är snäll, men att hon tog honom i örat att det gjorde ont. Tingsrätten tyckte att uppgifter från både mamman och pojken tydde på att greppet hade gjort ont och orsakat smarta. Misshandeln rubricerades som ringa och den 30-åriga mamman dömdes till 50 dagsböter på 50 kronor av en oenig tingsrätt.

Hovrätten rev upp domen

Men Göta Hovrätt rev alltså upp domen. Eftersom mamman förnekade och eftersom det inte gjordes någon utredning om skador och smärta så ansåg Hovrätten att mamman inte kan ha orsakat pojken smärta med uppsåt. Detta är en förutsättning för ansvar för misshandel. Mamman friades alltså och behöver inte betala sina böter.

7 Oct 2016