Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Man friad för misshandel av hustru

En man frias för misshandel av sin hustru. Enligt åtalet ska den 26-årige mannen ha slagit hustrun med öppen hand. Mannen och kvinnan, som var mitt i en skilsmässa, befann sig i deras gemensamma bostad i Stockholm. Mannen ska då ha slagit kvinnan i ansiktet med öppen hand. Kvinnan berättade att hon berättade om slaget för en vän, och att hon snabbt polisanmälde händelsen och åkte in till akuten. Både anteckningar från sjukhuset och uppgifter från en polisman bekräftar att hon hade små rodnader vid ena ögat. Hon hade dessutom sagt till den jourhavande läkaren att hon befann sig i skilsmässa och hade blivit misshandlad av maken.

Berättelserna var väldigt olika

Mannen hade en helt annan berättelse. Han menar att kvinnan var arg på honom på grund av deras strulande förhållande, och att hon hittat på historien om misshandeln för att sätta dit honom. Enligt mannen hade kvinnan skadat sig själv. Han påpekade dessutom att kvinnan redan tidigare gjort tio obefogade polisanmälningar mot honom.

Enligt ett intyg från en specialistläkare som försvaret plockat fram talar skadornas utseende inte för att mannen ska ha slagit sin hustru med öppen hand. Snarare ska de mindre rodnaderna ha uppstått på grund av någon tryckt en fingernagel mot huden.

Ratten valde att fria

Tingsrätten skriver i sina domskäl att det finns saker som talar för att kvinnans berättelse är med sanningen överensstämmande. Inte minst kvinnans väninnas berättelse om vad kvinnan beskrivit direkt efter att misshandeln skett. Men rätten påpekar också att alla uppgifter bör tas med skepsis då parterna är inblandade i en konflikt. Dessutom tycker man att kvinnans lättare skada inte tyder på att det ska ha skett ett slag med öppen hand, som kvinnan påstod.

Sammantaget kom tingsrätten fram till att bevisningen inte höll och mannen friades för misshandel. Han dömdes dock till villkorlig dom

2 Nov 2016