Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Ljög om misshandel – slapp fängelsestraff

En kvinna slog larm om att hon hade blivit utsatt för misshandel av sin före detta pojkvän. Sedan gjorde hon det igen. Mannen släpptes efter förhör i vilka allting tydde på att hon hade ljugit. Tingsrätten dömde kvinna till fängelse i två månader för falsk tillvitelse. Hovrätten ändrade dock domen till skyddstillsyn och nykterhetsvård, berättar Dagens Juridik.

Det var en kväll i november 2014 som den idag 53-åriga kvinnan larmade polisen. Hon berättade att hon hade stängt in sig på en offentlig toalett på en ishockeyarena i staden där hon bodde. Hon vågade inte gå ut från toaletten eftersom hennes före detta pojkvän skulle ha dödshotad hotat henne och dessutom bitit henne i ansiktet. Hon var rädd att mannen skulle stå utanför dörren, vilket kändes hotfullt.

Flera polispatruller på plats

Flera polispatruller kallades till hallen, där de hittade mannen, som var där tillsammans med sin nuvarande flickvän. Han släpptes snabbt. Kvinnan lyckades dock inte poliserna lokalisera – hon påträffades istället på hemadressen i sin egen hemstad – efter att ringt polisen och återigen sagt att hon varit på plats på hockeymatchen.

Ett år senare hände det igen – denna gång polisanmälde kvinnan att hon misshandlats av den före detta pojkvännen – denna gång i skånska Trelleborg. Även denna misshandel kunde lätt avskrivas då det visade sig att mannen inte varit i Trelleborg den aktuella kvällen.

Åtalades för falskt larm

Kvinnan åtalades för två fall av falskt larm och falsk tillgivelse. Kvinnan erkände att hon ljugit om den misshandel som skulle ha skett i Trelleborg för att var full och ledsen. Det som hänt i hockeyarenan i Jönköping mindes hon inte för att hon var så berusad vid tillfället. 

Tingsrätten dömde kvinnan till två månaders fängelse. Hon överklagade och Hovrätten mildrade domen med hänvisning till Högsta Domstolen, som efter tingsrättens dom slagit fast att falsk tillvitelse inte ska ge fängelsestraff. Man konstaterade dessutom att kvinnan frivilligt påbörjat en behandling mot alkoholmissbruk, vilket ses som en förmildrande omständighet. Hovrätten kom därför fram till att domen skulle ändras till skyddstillsyn med föreskrift om nykterhetsvårdande behandling.

24 Nov 2016