Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Hustrun var otrogen – man fick lägre straff för misshandel

För ett knappt år sedan föll en kontroversiell misshandelsdom i Vänersborgs Tingsrätt. Här berättar vi historien om polismannen som fick ett lägre straff för att hans hustru varit otrogen.

Domen som föll hösten 2015 väckte en hel del upprörda känslor. En 48-årig polisman dömdes för misshandel efter att våren samma år ha slagit sin hustru med knuten näve.

Hustrun hade relation med barnens idrottsledare

Bakgrunden till detta fall är som följer: strax före misshandeln hade 48-åringen fått reda på att hustrun inlett en relation med barnens idrottsledare. 48-åringen ringde då upp idrottsledaren för att ”tala ut” om det hela. Medan samtalet pågick kom hustrun hem. Hon försökte då avbryta samtalet, bland annat genom att skrika åt den andra mannen att lägga på. I röran som uppstod knuffade 48-åringen kvinnan och slog henne därefter med knytnäven.

Misshandeln gjorde att kvinnan fick ett ganska stort blåmärke på överarmen. Kvinnan hade dessutom filmat en stor del av tumultet med sin mobiltelefon. I rätten tonade dock kvinnan ned händelsen och hävdade att blåmärket uppstått efter att hon tappat balansen och ramlat. Filmen, uppgifter från polisförhör och saker kvinnan sagt till andra personer gjorde dock att tingsrätten såg misshandeln som styrkt.

Ansågs ha blivit provocerad

Misshandel som består av slag med knuten näve betraktas oftast som misshandel av normalgraden, särskilt när det handlar våld i hemmet mot närstående. Men eftersom 48-åringen precis hade fått reda på att hustrun varit otrogen och dessutom fått intrycket att hustrun i telefonsamtalet tagit den andra mannens parti, så ansåg tingsrätten att mannen utsatts för en provokation. Eftersom händelseförloppet dessutom varit hastigt och skadorna av lindrig karaktär så rubricerades misshandeln som ringa. Polismannen dömdes därmed till 80 dagsböter och förlorade inte sin anställning som polis.

Domen väckte stort uppseende och många var upprörda över den lindriga domen. Så här skriver exempelvis en läsare på Dagens Juridiks hemsida:

”Helt sanslöst! Man får alltså skylla sig själv att man får stryk om man är otrogen??? Vilken typ av 1500-talslagskipning är detta?”

7 Sep 2016