Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

Clowner utsatta för misshandel

Ingen har väl missat denclown märkliga trenden med clowner som springer runt och skrämmer, och vissa fall till och med misshandlar, intet ont anande personer. Trenden startade förstås i USA, men har nu spridit sig till Sverige och hela världen.

Men nu verkar det som om detta pajasartade beteende börjar straffa sig för clownerna. De senaste veckorna har det rapporterats in flera fall av misshandel av just personer utklädda till clowner.

”Det verkar som att gemene man har tröttnat, nu är det clownerna som får akta sig”, berättar en polistalesman i Skövde efter att två ”clowner” förföljts och misshandlats i Tibro.

Clowner utsatta för hot i Tibro

Det var på kvällen söndagen den 16 oktober som två clowner utsattes för hot och misshandel av okända gärningsmän i Tibro. Enligt polisen hölls clownerna fast och slogs med knytnävsslag. De båda clownerna ska enligt uppgifter ha klarat sig utan några allvarliga skador, men trots detta varnar polisen för att ge sig ut på stan i clownmask. Clownerna får helt enkelt akta sig, allmänheten har blivit på sin vakt efter den senaste tidens händelser och intensiva medierapportering.

Enligt Skövdepolisen så har ”clowneriet”, som från början sågs som en rolig grej, nu spritt sig till personer som inte kan sätta gränser. Vissa clowner har till och med varit beväpnade och man uppmanar privatpersoner som råkar ut för en läskig clown att polisanmäla.

Clowneriet kan vara brottsligt

Rättsexperten Sven-Erik Alhem hävdar i en intervju med SVT att företeelsen till och med kan vara brottslig. Om en person upplever att hen är rädd så kan det handla om ofredande, upplever man att den personliga säkerheten är hotad så kan det till och med handla om olaga hot, enligt Alhem.

Det kan dock bli problem att styrka brottet, eftersom ”gärningsclownen” alltid kan hävda att allt var på skoj. Men principiellt är det ingen skillnad på att klä ut sig till clown jämfört med att maskera sig på något annat sätt.

- Handlar det om ett rån eller misshandel spelar det givetvis ingen roll vilken typ av mask du använder dig av för att dölja din identitet, säger Sven-.Erik Alhem.

Den så här långt allvarligaste incidenten i Sverige var när en person i Tvååker utanför Varberg knivskars av en man i clownmask.

18 Oct 2016