Misshandel

Få hjälp av en av Sveriges vassaste advokater

33-åring dömd till livstid för dödsmisshandel

Ett av årets mest uppmärksammade rättsfall var när 41-åriga Lotta Rudholm misshandlades till döds i somras. Den 33-årige mannen som misshandlade henne till döds dömdes tisdagen den 24 oktober till livstids fängelse för mord.

33-åringen erkände i Solna tingsrätt att han orsakat de allvarliga skadorna men att han inte haft något uppsåt att döda. Mannen påstod också att han inte mindes något av händelsen eftersom han vid tillfället missbrukade narkotika, läkemedel och anabola steroider. Enligt 33-åringen skedde misshandeln för att han trodde att Lotta Edholm varit otrogen. Mannen ringde själv till SOS alarm och anmälde misshandeln med kvinnan, som han hade haft en relation med sedan i vintras, skriver SVT Nyheter. 

Låg försvarslös och tog emot sparkar

Innan han ringde hade han riktat slag och sparkar mot ett liggande och försvarslöst offer. Han slog och sparkade henne i huvudet, ansiktet och på halsen. 33-åringen vägde när den dödliga misshandeln inträffade 115 kilo, därför menar Tingsrätten att han måste ha förstått vilka skador slagen skulle innebära. Dessutom anser rätten att mannens långa våldshistorik skulle ha gjort att han borde ha förstått allvaret i misshandeln.

Så här skriver Solna Tingsrätt i domen: ”våldet från gärningsmannen har visat på en påtaglig hänsynslöshet som inneburit en uppenbar livsfara för Anncharlott Rudholm”. Dessutom skriver man i domen att han borde ha insett risken att hon skulle avlida och förhållit sig uppenbart likgiltig inför denna risk”.

Döms till livstids fängelse

Mannen döms nu för mord, misshandel, grov fridskränkning och olaga hot i Solna Tingsrätt. Straffet blir livstids fängelse.

Kammaråklagare Tobias Kudrén kommenterade domen i ett skriftligt meddelande:

”Tingsrätten delar min uppfattning att om vad den tilltalade ska dömas för och vilken påföljd som ska dömas ut”, skriver Kudrén, som inte vill kommentera om han är nöjd med domen. ”Det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall”.

Tidigare dömd för misshandelsbrott

33-åringen är sedan tidigare dömd för liknande våldsbrott och hade redan tidigare anmälts för misshandel av Lotta Edholm. Den utredningen lades dock ner i brist på bevis, delvis för att anmälan drogs tillbaka. Flera vittnen hävdade dock att förhållandet mellan 33-åringen och Edholm präglas av hot och trakasserier från mannen, på grund av svartsjuka.

Frågan om rättsväsendet begick några fel efter att den tidigare anmälan lagts ned utreds nu av Riksåklagaren.

26 Oct 2016